tisdag 12 augusti 2014

Tema känslor



Emotioner. Känslor. Vissa har mer av dem, andra har mindre. Vissa önskar att de hade mer, vissa önskar att de slapp. De kan berika våra liv och fördärva.

Det är när vi drabbas av med- eller motgång, kriser eller kärlek, ups and downs, som det brukar visa sig hur vi egentligen mår. Oväntade händelser, avvikelser från vardagslunken och hur vi reagerar på dessa avvikelser beror på många faktorer. Hur vi sovit, hur vi ätit, hur friska vi är, årstider, hormoner, vad som helst. Men om vi märker ett mönster i vårt sätt att hantera påfrestningar, att våra reaktionsmönster ser lika ut över tid oavsett om vi är mätta, utsövda o s v och att dessa reaktioner orsakar konflikter eller annat lidande finns kanske en anledning att ta sig en närmare titt på sitt mående.

Om känslolivet orsakar lidande, om man upplever svårigheter i att reglera sina känslor som i sin tur leder till relationsproblem och svårigheter att behålla en stabil självkänsla kan det vara fråga om det man inom psykiatrin kallar emotionell personlighetsstörning.  En person med EIP (tidigare kallat borderline) känner alla känslor mycket starkare än någon utan diagnos. Man brukar säga att det är som att leva "utan hud" och syftar då till känsligheten som uppstår. Känslorna hos någon med EIP växlar väldigt snabbt men är väldigt intensiva. Det är vanligt att man har svårt att finna ett normalt mellanläge för känslorna och ofta och snabbt pendlar mellan ångest, desperation, depression och glädje. Situationer som innebär separationer, inbillade eller verkliga, orsakar svår ångest. Minsta påfrestning blir ohanterbar. De blir lätt missförstådda och uppfattas som besvärliga och manipulativa av sin omgivning. 

Kanske känner du någon som gör stora ansträngningar för att undvika separationer? Någon som antingen idealiserar andra eller nedvärderar dem, ser saker i svart/vitt och har svårt att se gråzoner i människors beteende? Någon som hotar med att skada sig själv eller att försvinna, som kanske iscensätter hotfulla eller skrämmande situationer? Känner du någon som svänger snabbt i humöret, som kan vara väldigt glad för att sedan svänga till att bli arg eller förtvivlad? Känner du någon som har paranoida tankegångar eller som utsätter sig för riskfyllda situationer, gör impulsiva saker?


Emotionellt instabil personlighetsstörning har stor samsjuklighet - personerna är för det mesta allvarligt deprimerade och lider ofta av andra psykiska problem. Det är vanligt med panikångest, posttraumatiskt stressyndrom eller tvångshandlingar. Om du känner igen dig själv eller någon annan i beskrivningen kan det vara en god idé att söka mer kunskap och hjälp, för att förhindra fortsatt lidande. Det finns idag mycket framgångsrika behandlingsmetoder, framför allt Dialektisk Beteendeterapi, DBT.

Inga kommentarer: