måndag 13 november 2017

Bokens dag och #metoo

Det är bokens dag idag, 13 november. Jag har inte läst en enda rad i en bok idag men däremot sett en serie på Netflix om en författare som skriver in sig själv i sin bok och om läsare som tror att karaktärerna i boken är de själva. För att det kan vara om dem det handlar. För att vi vill känna igen oss. För att vi alla har versioner av samma saker. Det kunde varit jag.

Hur mycket av det folk skriver är självupplevt? Hur mycket tror vi att vi lånar från andra när vi i själva verket kanske skriver om oss själva, olika versioner av me myself and I, hela tiden?

Willa Cather sa att det finns bara ett visst antal historier här i världen och de upprepar sig, envist, som om de aldrig hänt förut. Så är det väl också med de historier vi skriver. De är bara olika versioner av sig själva men förr oss känns de nya och okända.

Och angående #metoo; varför tycker så många kvinnor att "hela den här kampanjen har gått överstyr." Jag fattar inte. Blev det jobbigt nu när offren började protestera? Hur kan höjda röster, protester, vara att gå överstyr? Varför har kvinnor ett behov av att säga att "nu får det räcka" åt dem som sätter stopp för mäns övertramp?

Dagens tips handlar om talangfulla kvinnor som har filmat ett viktigt budskap.  Heja er!





Inga kommentarer: