torsdag 18 december 2014

Stress

Ett välkänt tema för många, inte minst i juletider, är detta fenomen vi kallar stress. Det är något helt annat än och ska inte förväxlas med att jäkta.

Stress är en fysiologisk och hormonell reaktion som utlöses av olika påfrestningar. Stress
kan vara både negativ och positiv. Den positiva stressen behöver vi för att förbättra vår hälsa och den gagnar oss så länge den pågår under en begränsad tid och att vi återhämtar oss efter ansträngningen.
Den negativa stressen är däremot förödande. Den som pågår för länge och leder till olika sjukdomstillstånd.

Individers förmåga att hantera stress varierar och brukar kunna förklaras genom stress/sårbarhetsmodellen. Den innebär kortfattat att en persons förmåga att hantera stress avgörs av personens medfödda och förvärvade svagheter. En medfödd svaghet kan vara exempelvis att ens hormonkörtlar antingen är över-eller underaktiva. En förvärvad svaghet kan vara ett trauma i livet, eller ett missbruk.

Vi kan påverka hur vi förhåller oss till stress. Vi kan antingen ta en titt på vilka situationer som utlöser vår stress, hur vi tänker kring situationer och hur vi agerar i olika situationer.

Ett klassiskt exempel är alla kvinnor som känner stark press inför julens alla bestyr. Vi handlar och vi bakar sju sorters kakor och vi lagar mat och vi skickar julkort (gärna egna, hemgjorda), vi jobbar över och vi ska hälsa på alla vänner och ge presenter och sen ska vi duka och diska och klä granen och ....
Sedan, när julen är här, sitter vi helt urlakade vid julbordet och vill bara gråta. Och maten smakar skit.

De finns de som åker utomlands över jul och nyår. De finns människor som beställer julbord via catering. De finns de som struntar i alla måsten och bara gör det de själva tycker är kul.

Det går. Faktiskt.
Ingen dör.

Stryk varannan sak från listan. Delegera. Gå efter lustprincipen, dvs fråga magen och hjärtat vad de VILL och inte vad man borde, måste.

Prova. Bojkotta stressen.
Ge dig själv den julklappen i år.
Jag lovar dig att du är värd det.

Inga kommentarer: