måndag 8 mars 2021

Häxjakter nu och då

Min debut "Rovhjärta" må vara en spänningsroman, men tar avstamp i ett stycke historia som präglar inte bara Ångermanland, där Sveriges största häxprocess utspelade sig, utan i alla former av häxjakter som pågår än idag i världen. Kvinnor jagas, hånas, förföljs, spärras in, våldtas, förnedras, förminskas.

Rovhjärta består av ett historiskt mordfall, kvinnors utsatthet och hur något man en gång varit i fokus för kan förfölja en för resten av livet. Ärren finns, man är alltid jagad, aldrig säker. Huvudpersonen Annie Ljung har ett ärr som är ett evigt minne av något hon länge försökt lägga bakom sig. Men kan vi någonsin bli fri från vårt förflutna? Ska vi glömma och gömma undan, släta över och gå vidare eller fortsätta dra fram trollen i ljuset?

Kvinnosaksfrågor kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat även om jag i mina böcker har för avsikt att skildra olika former av utsatthet. Idag tänker jag på alla de kvinnor som gått före och banat väg åt oss som lever idag. Vi har ännu långt kvar till en trygg och jämställd värld för våra döttrar och döttrars döttrar.

Må vi aldrig sluta brinna, men aldrig någonsin mera brännas.


Inga kommentarer: