måndag 23 februari 2015

Tolv saker

Med anledning av en artikel jag såg på Facebook idag om tolv saker vi måste sluta med, saker som inte är bra för oss och vår hälsa, måste jag göra ett litet inlägg och därmed ett avsteg från redigerandet som jag ändå inte höll på med eftersom jag var upptagen med nr 9 (se längre ned)

Artikeln, som dessutom var skriven av en psykologstuderande, var denna: http://viralking.se/12-saker-du-maste-sluta-gora-mot-dig-sjalv/

Det var tolv jättebra punkter. Inget fel i det. Problemet uppstår i "måste" och "sluta".

För att en människa ska ändra sitt beteende behövs två grundläggande faktorer och det är inte tvång eller avhållsamhet. Vi vet hur det gick för Romeo & Julia.

Vi behöver en anledning/motivationsgrund och medel. Alltså varför och hur.

Istället för att sluta med saker, vilket är s k överskottsbeteenden på KBT-språk (saker vi gör för mycket av), ska vi snarare öka på de saker vi gör för lite av (underskottsbeteenden). När vi ger plats åt bra grejer tvingar vi bort dåliga grejer. De får helt enkelt inte plats.

Så om vi gör om tolv sluta-beteenden till tolv göra-beteenden blir det så här:

 "12 saker du kan göra för att må bättre":

1. Spendera tid med rätt folk
2. Ta tag i problemen
3. Sätt dina egna behov längre fram
4. Blicka framåt (och släpp ditt förflutna)
5. Våga göra misstag
6. Skrid till verket/våga satsa
7. Se dig som en vinnare- inget offer
8. Börja förlåta, dig själv och andra.
9. Njut av småsaker
10. Var genuin - säg sanningen
11. Ta sorgen när den dagen kommer.
12. Var tacksam

Steffo Törnqvist var med i ett program som heter Renés brygga och Steffo är känd som livsnjutare. Hans filosofi, som han sa i TV, är den att eftersom vi inte vet vad som händer om en dag eller om en minut så ska vi leva så mycket vi bara kan. Äta och dricka det godaste. Göra det vi verkligen vill. Med dem som fyller vårt liv med mening, njutning och glädje.

Jag kan checka av 2, 4, 5, 6, 7 och 12. Har du gjort något idag som är i linje med de tolv punkterna?
Än hinner du! Dagen är inte slut än.
Vad vi vet.

ps. Om du känner den däringa psykologstudenten kan du tipsa henne om mitt inlägg. ds


1 kommentar:

Atleten sa...

Synnerligen välskrivet! Alltid intressant med tänkande människor...
Du kanske kan kalla listan för "Ulrikas 12-stegs ambitionsprogram"? Har försökt leva efter alla punkter utom ett och tolv de senaste åren och märker en klar förbättring i livskvalitet. Tänker dock att man kan se listan som ett ambitionsprogram, guide, riktlinje eller målsättning istället för en todo list. Då kan man få den att ligga i ryggmärgen som en undermedveten ambition att förhålla sig till i livets olika skeden. Ställs man inför problem av någon form kan man ju se om någon av ambitionspunkterna kan avgöra vilket val som är lämpligast eller vilken av dem man möjligen bryter emot.
Listor i godtycklig form har ju en tendens att kännas som måsten och jag tror personligen att man kan nå större framgång i att se punkterna som grundläggande förhållningssätt istället. Tror också att dessa riktlinjer kan grupperas till 3 till 4, kanske 5 ambitionsgrupper. Lättare att minnas i vardagen...
Vill även slå ett slag för en annan Stefan med efternamnet Einhorn som skrev en bok om att vara snäll. Att vara snäll mot andra och bidra positivt till omgivningen gör också att livet känns meningsfullt vilket också borde få plats i listan över saker som får oss att må bättre. Fast det kanske rymms under punkt 9?

Jaha, det här blev ju en ganska lång comment, rätt osammanhängande svammel och så går det när man skriver det man tänker :-)
Keep up the good work!
/Atleten