tisdag 7 oktober 2014

Härskarteknik



Det förekommer överallt; i politiken, på jobbet, i relationer, ja överallt och vem som helst är kapabel att utföra dem.

Härskartekniker syftar till att bibehålla en position gentemot andra eller en särskild individ genom olika slags sociala manipulationer. I alla mänskliga relationer finns intressen att bevara och om dessa hotas ligger härskarteknikerna nära till hands.

I mitt manus blir huvudpersonen, Annie, utsatt för det i sitt arbetsliv. Som kortväxt, blond, ifrågasättande, ambitiös kvinna finns många attribut att slå ner på. Att kommentera utseende eller sätt att prata är att använda tekniken Förlöjligande. Hon får inte veta att man har after work förrän efteråt, vilket är ett Undanhållande av information. Ännu en teknik. Att anmärka på att någon prioriterar att arbeta mindre för att hämta barnen tidigare på dagis för att sedan kritisera om samma person arbetar över kallas för Dubbelbestraffning.

Det finns flera tekniker, bara googla så hittar ni dem. Min erfarenhet är att om det händer på arbetsplatsen ofta handlar om ett bristande ledarskap. Men ledarskap är en sak i sig och får bli ett helt annat inlägg.

Inga kommentarer: