tisdag 1 maj 2018

Omgiven av idioter?

Det var världsbokdagen förra veckan. En av de bäst säljande böckerna, "Omgiven av idioter" ligger på topplistor överallt och pratas om i varje hörn. Den är bra. Läs den. Men tänk gärna ett steg längre också.

I min bransch, på arbetsplatser, ja i alla sammanhang där man kan studera människors beteende pratas det om folk som är röd/blå, gul/gröna osv. Man försöker förstå varför ens omgivning beter sig som den gör, varför andra människor gör på ett annat sätt än vi själva gör. Det är bra. Det är nyttigt att reflektera och försöka förstå varandra. Tänk om alla gjorde det. Tänk om alla faktiskt lade manken till för att kommunicera bättre. Ville utvecklas, lära sig något om andra.

Men det finns en sorts människor som aldrig ens gör ett försök att förstå andra människor. De bara tutar och kör och kör över. Om någon stod i vägen var det den stackarens eget fel. Omgiven av simpla idioter kör hen bara på utan att ta konsekvenserna av sitt handlande.

Hen är ju perfekt. Ofelbar.
Världens räddande ängel.
Alla andra vore chanslösa utan hen.

Om någon kritiserar eller ifrågasätter narcissens beteende får hen en redig känga, kontakter sägs upp, man blockas och hängs ut i kylan. Och det är enbart ens eget fel. Minsann. Fy på sig som vågar säga något ofördelaktigt eller bara uttrycka en annan åsikt. Man beskylls för att vara avundsjuk, elak, fruktansvärd. Kränkningen är total. Världen rämnar. Du är ute i kylan för alltid. Och om hen mot förmodan nedlåter sig till att förlåta dig för det hemska du gjort så handlar det enbart om hens egen vinning, det är irrelevant hur du mått i processen.

Vem pratar jag om? Jo, Narcissisten. Människan som inte förmår erkänna att hen har fel och brister som alla andra. Att hen kan ha fel. Att hen inte är perfekt men att det faktiskt är okej ändå.

Det finns gott om narcissister. Misstänker du att du har en narcissist i din närhet? Misstänker du att du är en själv? (Då kan du andas ut, du är sannolikt inte det. För narcisser granskar nämligen aldrig sig själva på det sättet. De är ju ofelbara.)

Varför nu detta inlägg? Jo, jag har tagit ledigt från jobbet några dagar för att skriva och det behövs inte så mycket research när man har gott om exempel i verkliga livet. En av huvudkaraktärerna i min nästa bok är en fullblodsnarcissist med en av de bästa yrken man kan ha om man vill känna sig, allsmäktig, ha total maktfullkomlighet och trycka ner dem man har runt sig, med en oantastlig ursäkt att luta sig mot. Kan ni gissa vilket yrke?

3 kommentarer:

Rosiels sa...

Hej! Jag har återupptäckt din blogg efter ett par års frånvaro. Nu när jag läser igenom dina äldre inlägg grips jag av sån tillförsikt. Tack för att du har en så positiv inställning som smittar av sig på en annan skrivarsjäl. Jag är helt övertygad om att du kommer att bli utgiven!
Ser fram emot att få läsa det inlägget!
Kram

Anna sa...

Hej! Intressant inlägg... Oj, en sån person kan nog jobba lite varstans. Från hemtjänst till ministerpost. Hoppas skrivandet flyter!

Anonym sa...

Hej Ulrika,
Råkade snubbla in på din blogg och läste ditt inlägg från maj 2018. Min fråga är varför ska man läsa boken. Och varför är den bra? Det finns ju noll evidence i hela storyn. Skickligt förpackad och tillräckligt många har gått på det hela - allt blir ju så enkelt nu. Det gillar de flesta. Men det här spot on på det som ibland brukar benämnas Fixed mindset dvs statiskt tänkande och synsätt där man sätter etiketter på sig själv och på andra. Kolla in Carol Dweck, Growth vs fixed mindset. Forskning med vetenskaplig evidence. Ha det bra! /Johan Bergström (affärschef & författare)
p.s https://www.dn.se/kultur-noje/forfattaren-thomas-erikson-utsedd-till-arets-forvillare-2018/ d.s