tisdag 19 maj 2015

Topplistan

Jag kom på 87:e plats av 6000 deltagare i årets Vårrus i Gävle. Har aldrig sprungit så snabbt förut. Det är en skön känsla.

En annan skön känsla vore att ligga på topplistan över bästa deckare. Det är mitt nästa mål. Här är en lista över de som för närvarande är bäst, enligt DN.

måndag 18 maj 2015

Det är upplevelsen som ska motivera insatsen

I höstas sprang jag Tjejmilen. Ikväll springer jag och en herrans massa andra kvinnor Vårruset i Gävle. Tjejer, fruar, kvinnor, mammor, tanter, i en stor härlig gröt. Gående, lunkande, lufsande, skuttande, sprintande.  Jag gissar vad Stig Malm skulle benämna detta fenomen men jag ser det som en sällsynt fenomen: hundratals kvinnor förenade mot samma mål.

Det är vanligare att vi splittrar än att vi håller ihop. Vi kvinnor tävlar inte bara om att vara snabbast ikväll, utan också i att vara snyggast klädda, vara smalast, mest fit, se superfräscha ut (fast vi svettas som grisar) och massor av andra ovidkommande faktorer. Vi bedömer och dömer oss själva och andra. Kvinnor är sina egna största fiender.  Jag har tidigare rekommenderat Lotta Snickare och Liza Marklunds bok "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". Läs också Naomi Abramovicz i GD här.  

Jag har sedan mina två graviditeter kommit i bra form. Om jag slår min tid från 2012 (28.29) blir jag naturligtvis extra glad men det spelar mindre roll. Att delta i saker som berikar livet, att fånga ögonblicken som får en att må bra, är väl själva poängen. Det kan jämföras med att se en bra film eller läsa en god bok; det är upplevelsen som ska motivera insatsen.

Kvinna. Sminka dig gärna om DU vill, ha gärna något snyggt på dig om DU vill... men håll inte in magen som fött fem-sex barn, överlevt cancer, gått ner i vikt, gått upp i vikt, genomgått skilsmässa, gjort karriär, uppfostrat barn, tränat, gråtit, kämpat, varit mammor, älskarinnor, fruar, chefer, medmänniskor.

Ikväll hoppas jag att jag springer med kvinnor som känner sig stolta, starka och snygga och att det blir en härlig upplevelse.  Vi ses ikväll, vänner.